Letölthető anyagok
Gary tankönyv
EFT tananyag
Szabadítsd fel Tenmgad
Gyógyítsd Tenmagad
Tizenkét gyógyító
Gyakran ismételt kérdések az EFT használatakor

Hogy lehet az EFT-vel olyan érzelmi problémákat kezelni, amelyek nagyon intenzívek és/vagy már nagyon régóta tartanak?

Ugyanúgy, ahogy minden más problémát kezelünk. Az EFT kezelésnél egyáltalán nem számít, hogy egy probléma mennyire fájdalmas vagy, hogy mennyi ideje tart. Az ok mindig ugyanaz: az energiarendszer egyensúlya felbomlott, és ez vezet a negatív érzéshez. A gyógymód is mindig ugyanaz, és ugyanúgy működik csekély vagy súlyos probléma esetén: az energiarendszer egyensúlyát állítjuk helyre az Alaprecepttel.

Ez a kérdés általában azért jön fel, mert az emberek abban hisznek, hogy a régóta tartó, vagy súlyos problémák mélyebben bevésődtek, és ezért több erőfeszítést igényel a gyógyításuk. Ez a hit rendkívül logikusnak tűnhet, ha a konvencionális gyógyítás tükrében vizsgáljuk meg, de a hagyományos gyógyítás nem a betegség valós okát célozza meg.

A hagyományos gyógyító módszerek többnyire a páciens emlékeit és az ezzel összefüggő pszichológiai folyamatokat célozzák meg, és teljesen figyelmen kívül hagyják a test energiarendszerét (ahol a probléma valódi oka található). Amikor csak lassú és csekély javulás tapasztalható, a legkönnyebb ezt azzal magyarázni, hogy a probléma túlságosan mélyreható és régóta tartó, vagy valami egyéb okot felhozni arra, hogy miért nem kezelhető könnyebben.

Amikor az EFT kezelés is kitartást követel meg, ez nem azért történik, mert a probléma túlságosan súlyos, vagy régóta tartó. Ellenkezőleg, az ok többnyire az, hogy a probléma túlságosan sokrétű. Ez a komplexitás EFT nyelvre fordítva azt jelenti, hogy az ügynek sok aspektusa van, tehát valamennyi aspektust meg kell találni, és egyenként ÉFT kezeléssel 0-ra csökkenteni, csak így lehet a problémát teljes egészében és tartósan megszüntetni.

Segít az EFT kezelés abban, hogy az ember jobban megértse a problémáját?

Ez az EFT egyik legmegdöbbentőbb vonása. Az érzelmi megkönnyebbüléssel párhuzamosan egy tudati váltás is bekövetkezik, ami azt eredményezi, hogy az alany teljesen új színben látja a problémát, és arról merőben másképp fog beszélni, új következtetéseket és tanulságokat von le. Egyszóval egy jóval egészségesebb perspektívába helyezi a történteket. Egy eset például: a lány, akit megerőszakoltak, már nem úgy lát minden férfit, mint potenciális agresszort. Még azt is felismerheti, hogy támadója szükségszerűen sérült ember, és mint ilyen, segítségre szorul.

Azok, akik bűntudatuk enyhítésére használták az EFT-t, azt tapasztalják, hogy már nem marcangolja őket az önvád. A düh tárgyilagossággá, a gyász pedig egy egészségesebb, a szeretett lény halálát inkább elfogadni képes szemléletté szelídül.

Figyeld meg saját EFT gyakorlatodban, hogyan viszonyulsz te magad a problémákhoz a kezelés után, és látni, tapasztalni fogod ezt a tudati változást.

Hogyan alkalmazható az EFT stressz és szorongás esetén?

Az EFT Alapelmélet értelmében a stressznek, és a szorongásnak is ugyanaz az oka, mint minden más negatív érzésnek, tehát a test energiarendszerében beállott egyensúlyhiány. Ennek értelmében ezeket az érzéseket is az Alaprecept használatával oszlatjuk el.

Míg a szorongás a hagyományos pszichológiában eléggé behatárolt, és csak a megalapozatlan félelmekre alkalmazzák, mi az EFT-ben ennél sokkal tágabb körben használjuk ezt a kifejezést. Mi inkább a hétköznapi értelemben használjuk arra a bizonyos kényelmetlen érzésre, ami mögött nehéz felfedezni a kiváltó okot.

A stressz és a szorongás általában hosszasabban fennálló problémák, hiszen az őket megteremtő körülmények is tartósan fennállnak. Gondoljunk csak egy rossz családi körülményekkel küszködő, vagy a munkahelyén boldogtalan személy esetére.

Az EFT persze nem fogja egyik napról a másikra megváltoztatni az illető családi körülményeit, vagy a munkahelyi viszonyokat, viszont megváltoztathatja érzelmi reakcióit ezekre a körülményekre. Ilyen esetekben naponta kell az EFT kezelést alkalmazni, hiszen a feszültséget kiváltó körülmények is naponta újra jelentkeznek.

Ha kitartóan alkalmazod az EFT-t ilyen esetekben, azt tapasztalod majd, hogy egy idő után jóval nyugodtabban reagálsz a frusztráló eseményekre. Gyakrabban mosolyogsz, az egészséged javul, és úgy találod majd, hogy nem is olyan nehéz az élet.

Meddig tart az EFT / kopogtatás hatása?

Feltételezhetnénk, hogy ha valami gyorsan hat, akkor ez a hatás csak időleges lehet. A legtöbben szívük mélyén úgy hiszik, hogy tartós hatást csak hosszú, verejtékes munkával lehet elérni.

Nem így van. Az EFT eredmények rendszerint tartósak.

Az elmúlt évek egyéni kezeléseinek és tanfolyamainak tapasztalata az, hogy a gyógyulás tartósnak bizonyult, bár a kezelés csak néhány percet vett igénybe. Ez csak egy a sok érvből, amelyek mind azt bizonyítják, hogy az EFT a valós okot – az energirendszerben fennálló blokkot – célozza meg, ezért mondhatjuk róla, hogy valódi gyógymód. Ha ez nem így lenne, akkor a hatás sem lehetne ilyen tartós.

Mindazonáltal, az EFT sem old meg minden problémát minden ember esetében azonnal. Előfordul, hogy egyes problémák újra feltűnnek – és ennek többnyire az az oka, hogy az eredeti probléma olyan aspektusai bukkannak elő, amelyeken az illető nem dolgozott még, tehát azokat nem is oldotta még fel. Aki kellőképpen tapasztalt már, az könnyedén felismeri ezt, és egyszerűen alkalmazza az Alapreceptet az újonnan felmerülő aspektusra.

Az is fontos, hogy próbáld meg különálló eseményekre lebontani a problémát, és ezeket is mind semlegesítsd az Alaprecept segítségével.

Idővel, ha már az összes zavaró emléket, és aspektust sikerült semlegesíteni, a probléma teljesen megszűnik, és többé nem is tér vissza.