- Érzelmi Felszabadulás Technika -

Az EFT egy fantasztikus öngyógyító, energia pszichológiai módszer, amely azáltal, hogy helyreállítja a test energiarendszerének egyensúlyát, felszabadítja a test természetes gyógyító folyamatait, így gyakran teljes érzelmi és ezáltal testi gyógyulást tesz lehetővé.

Az EFT-t (Emotional Freedom Techniques = Érzelmi Felszabadulás Technika), Gary Craig dolgozta ki 1995-ben. Roger Callahan TFT módszerét egyszerűsítette le azzal a céllal, hogy a csak szakemberek által használható bonyolult diagnosztikai és terápiás eljárással szemben az EFT-t bárki képes legyen  megtanulni, és használni is tudja a mindennapokban felmerülő problémái  megoldásában.

Az EFT módszere azon a felfedezésen alapul, hogy a test energiarendszerében történt zavar, “energiablokád”, befolyásolja érzelmeinket, mely hatással lesz testünk fizikai állapotára is.

A technika lényege, hogy a test bizonyos meridián (testünkben futó energiavezetékek) pontjain gyengéd ütögetést, kopogtatást végzünk, közben ráhangolódunk, összpontosítunk az érzelmi vagy fizikai problémára. Ennek eredményeképpen a test energiarendszerében blokkolt energia felszabadul, és a test öngyógyító energiái ismét szabadon áramlanak. Miután a  test energiarendszerében jelen lévő blokk feloldásra került, ennek érzelmi és/vagy fizikai megnyilvánulása – tehát maga a probléma is – feloldódik, megszűnik. Egyes praktizálók az EFT módszerét pszichológiai akupunktúrának nevezték el, mivel  hatásmechanizmusában nagyon hasonló. A különbség annyi, hogy tű helyett gyengéd kopogtatást használunk és nemcsak fizikai, hanem minden érzelmi problémát is kezelni tudunk vele. 

Az EFT alkalmazási területei

Mivel az EFT alapja az a feltevés, hogy „valamennyi negatív érzelem oka a test energiarendszerének zavara”, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az energiarendszer zavarából eredő valamennyi tünet kezelhető vele.

Az alábbi,  természetesen nem teljes felsorolás célja, hogy képet adjon a lehetséges alkalmazási területek széles skálájáról.

  • Stressz oldása
  • Félelmek, fóbiák megszüntetése: tömegiszony, tériszony, pánikroham, félelem a repüléstől, póktól, vizsgától, sötéttől
  • Káros szenvedélyektől való megszabadulás, pl.: dohányzás
  • Negatív érések oldása, pl.: harag, agresszió, féltékenység
  • Trauma feldolgozása
  • Nem kívánt szokások megszüntetése, pl.: körömrágás
  • Kapcsolati problémák, önértékelési zavarok megoldásában
  • Fájdalomcsillapítás

Az EFT egy nemrég kialakult, folyamatos fejlesztés alatt álló, dinamikus módszer. Gary Craig a következőket hangsúlyozza:

  1. „Az EFT alkalmazása még kevéssé elterjedt, azonban már fellendülésének kezdetén tartunk, és nem kétséges, hogy használata széles körben el fog terjedni.”
  2. Mottója: „Just try it on everything.”, vagyis próbáljuk meg minden felmerülő problémán.

Amennyiben az EFT módszere – problémájának lehetséges megoldásaként – felkeltette érdeklődését, kérem hívjon, szeretettel várom egyéni EFT konzultáción, online is!

Ha magas szintű öngyógyító és személyiségfejlesztő tudás birtokába szeretne jutni, várom EFT tanfolyamon.

Időpont egyeztetése után lehetőség van egyéni online foglalkozáson való részvételre is! Hívjon, írjon üzenetet!

Tanfolyamot végzettek számára működik a Kopogtatók Klubja. Itt havonta egyszer találkozunk – nagyon oldott, vidám hangulatban -, és a résztvevők által hozott, aktuális problémákkal foglalkozunk, miközben az EFT világának újdonságaival is megismerkedhetnek a klub tagjai. A Kopogtatók Klubjában a részvétel ingyenes, az EFT I. tanfolyam, Traumafeldolgozó estéken, Karcsúsodj EFT-vel, illetve a Mindfulness alapú önismereti és EFT tréning elvégzése után várom szeretettel!

 

EFT-vel kapcsolatos írások, kopogtató forgatókönyvek a blogon olvashatók.