- Érzelmi Felszabadulás Technika -

Az EFT egy fantasztikus öngyógyító, energia pszichológiai módszer, amely azáltal, hogy helyreállítja a test energiarendszerének egyensúlyát, felszabadítja a test természetes gyógyító folyamatait, így gyakran teljes érzelmi és ezáltal testi gyógyulást tesz lehetővé.

Az EFT-t (Emotional Freedom Techniques = Érzelmi Felszabadulás Technika), Gary Craig dolgozta ki 1995-ben. Roger Callahan TFT módszerét egyszerűsítette le azzal a céllal, hogy a csak szakemberek által használható bonyolult diagnosztikai és terápiás eljárással szemben az EFT-t bárki képes legyen  megtanulni, és használni is tudja a mindennapokban felmerülő problémái  megoldásában.

Az EFT módszere azon a felfedezésen alapul, hogy a test energiarendszerében történt zavar, “energiablokád”, befolyásolja érzelmeinket, mely hatással lesz testünk fizikai állapotára is.

A technika lényege, hogy a test bizonyos meridián (testünkben futó energiavezetékek) pontjain gyengéd ütögetést, kopogtatást végzünk, közben ráhangolódunk, összpontosítunk az érzelmi vagy fizikai problémára. Ennek eredményeképpen a test energiarendszerében blokkolt energia felszabadul, és a test öngyógyító energiái ismét szabadon áramlanak. Miután a  test energiarendszerében jelen lévő blokk feloldásra került, ennek érzelmi és/vagy fizikai megnyilvánulása – tehát maga a probléma is – feloldódik, megszűnik. Egyes praktizálók az EFT módszerét pszichológiai akupunktúrának nevezték el, mivel  hatásmechanizmusában nagyon hasonló. A különbség annyi, hogy tű helyett gyengéd kopogtatást használunk és nemcsak fizikai, hanem minden érzelmi problémát is kezelni tudunk vele. 

Az EFT alkalmazási területei

Mivel az EFT alapja az a feltevés, hogy „valamennyi negatív érzelem oka a test energiarendszerének zavara”, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az energiarendszer zavarából eredő valamennyi tünet kezelhető vele.

Az alábbi,  természetesen nem teljes felsorolás célja, hogy képet adjon a lehetséges alkalmazási területek széles skálájáról.

  • Stressz oldása
  • Félelmek, fóbiák megszüntetése: tömegiszony, tériszony, pánikroham, félelem a repüléstől, póktól, vizsgától, sötéttől
  • Káros szenvedélyektől való megszabadulás, pl.: dohányzás
  • Negatív érések oldása, pl.: harag, agresszió, féltékenység
  • Trauma feldolgozása
  • Nem kívánt szokások megszüntetése, pl.: körömrágás
  • Kapcsolati problémák, önértékelési zavarok megoldásában
  • Fájdalomcsillapítás

Az EFT egy nemrég kialakult, folyamatos fejlesztés alatt álló, dinamikus módszer. Gary Craig a következőket hangsúlyozza:

  1. „Az EFT alkalmazása még kevéssé elterjedt, azonban már fellendülésének kezdetén tartunk, és nem kétséges, hogy használata széles körben el fog terjedni.”
  2. Mottója: „Just try it on everything.”, vagyis próbáljuk meg minden felmerülő problémán.

Amennyiben az EFT módszere – problémájának lehetséges megoldásaként – felkeltette érdeklődését, kérem hívjon, szeretettel várom egyéni EFT konzultáción!

Ha magas szintű öngyógyító és személyiségfejlesztő tudás birtokába szeretne jutni, várom EFT tanfolyamon.

Tanfolyamot végzettek számára működik a Kopogtatók Klubja. Itt havonta egyszer találkozunk – nagyon oldott, vidám hangulatban -, és a résztvevők által hozott, aktuális problémákkal foglalkozunk, miközben az EFT világának újdonságaival is megismerkedhetnek a klub tagjai. A Kopogtatók Klubjában a részvétel ingyenes, az EFT I. tanfolyam, Traumafeldolgozó estéken, Karcsúsodj EFT-vel, illetve a Mindfulness alapú önismereti és EFT tréning elvégzése után várom szeretettel!

 

EFT-vel kapcsolatos írások, kopogtató forgatókönyvek a blogon olvashatók.