- Traumafeldolgozó esték -
Traumafeldolgozó esték
“A seb egy olyan rés, ahol fényesség hatolhat beléd”
Rumi

Legtöbb érzelmi és fizikai problémánkat feldolgozatlan, megoldatlan traumatikus emlékeink okozzák – mondja Gary Craig, és mivel ezen az oldalon jár, vélhetően már meg is tapasztalta a Kedves Olvasó.

Miért nem tudunk egyszerűen túllépni a múlton és előre tekinteni? Miért rágódunk olyan sokáig a réges-régen történt dolgokon, amelyeknek lehet már semmi jelentőségük nincs? Miért érezzük még mindig ugyanazokat az érzéseket ugyanúgy, mint amikor az a bizonyos esemény történt?

Mert a negatív élmény (trauma) kiváltja a test energiarendszerének egyensúlyfelbomlását, ami előidézi a negatív érzést, valamint az érzelmi alapú testi problémát.

A traumafeldolgozás módszereként a nagyon hatékony és kíméletes EFT-t, azaz Érzelmi Felszabadulás Technikát használjuk, időnként az NLP-vel ötvözve. Ezt az EFT alapfelvetése indokolja, miszerint a negatív élmény (trauma) váltja ki a test energiarendszerének egyensúlyfelbomlását, ami előidézi a negatív érzést, valamint idővel az érzelmi alapú testi problémát. A módszer lényege, hogy az ujjainkkal sorban megkopogtatunk bizonyos meridiánpontokat, miközben  az adott problémára vonatkozó mondatokat kimondva erre a problémára hangolódunk. Ennek eredményeképpen, a test energiarendszerében blokkolt energia felszabadul és a test öngyógyító energiái ismét szabadon áramlanak.

A módszer lényege ennyire egyszerű. Ám már most felhívom a leendő résztvevők figyelmét, hogy a múlttal való szembenézés nehéz lehet. Általában sokkal könnyebben beszélünk arról, mi miatt vagyunk stresszesek, mint hogy górcső alá vegyük gyerekkorunkat, szüleinkkel, társunkkal való egykori vagy jelenlegi kapcsolatunkat, fájdalmas emlékeinket. A megkönnyebbülés, a felszabadultság érzése – ahogy a módszer nevében is benne van -, amit érezni fogunk utána, és a változás, amit akkor tapasztalunk majd, amikor végül feldolgozzuk és elengedjük ezeket a történéseket és emlékeket, meghökkentő lesz.

Carol Look neves EFT terapeuta szokta mondani, hogy léteznek nagybetűs és kisbetűs traumák. A nagybetűs traumák közé sorolható például a közeli szerettünk halálesete, balesetek, erőszak. A kisbetűs traumák közé pedig a hosszú időn keresztül halmozódó traumatikus tapasztalatok, amelyek felgyülemlését gyakran észre sem vesszük. Ha például valakit rendszeresen bántottak, akár szóval, akár tettlegesen, vagy elhanyagoltak, az minden bizonnyal kisebb traumák egész sorát szenvedte el élete során, amelyek aztán összeadódva egy nagybetűs traumává nőttek.

A három egymást követő és egymásra épülő alkalommal a résztvevők az EFT módszerének elsajátításával és alkalmazásával képesek lesznek elengedni a negatív emlékhez kapcsolódó kellemetlen érzéseket. A múlt feldolgozása mellett a kopogtató módszerrel mindenki saját maga képes kezelni a nap mint nap fellépő, újonnan keletkező negatív érzéseit. És ha begyógyítjuk múltunk sebeit, gyökeresen megváltozhat az egész életfelfogásunk. Dr. Máté Gábor megfogalmazásával: „Bölcsesség rejlik a traumában. A trauma feldolgozása sok bölcsességet taníthat nekünk. Minden betegség közös mintázata a trauma. Amikor felismerjük, hogy a traumatikus reakciók nem mi vagyunk, fel tudjuk dolgozni és ezáltal önmagunkká válhatunk. A trauma nem a velünk történt rossz dolgok, hanem ami bennünk zajlik a velünk történtek eredményeként, ahogy reagálunk a velünk történtekre.”

SZEMÉLYES JELENLÉTŰ foglalkozás ONLINE csatlakozási lehetőséggel

Traumafeldolgozó esték időpontja:

2023. április 20., 27., május 04., három csütörtöki napon, 3×3 órában, 17.00 – 20.00 óráig

Helyszín: 9022 Győr, Batthyány tér 5., valamint az online tér

Foglalkozás díja: 42.000,- Ft

Jelentkezési határidő: 2023. április 18.

A traumafeldolgozásra kis csoportban kerül sor, maximum 6 fő részvételével!